maanantai 30. marraskuuta 2009

Omega-3 ja masennus

Tukholma, Rasvahapot ja terveys Symposiumissa (11/09)
käsiteltiin omega-3 rasvahappojen yhteyttä mielialaan ja käyttäytymiseen.
Tutkimuksia aiheesta jatketaan edelleen. Tutkituin alue ja vahvin näyttö on pitkäketjuisten omega-3 rasvahappojen suotuisa vaikutus diagnosoituun masennukseen.
Viimeistään keski-ikäisenä pitäisi tehdä elämänmuutos,
että myöhemmän iän masennusta vähennettäisiin.
7/10 uusimmista tutkimuksista puoltaa näkemystä, että EPA yksin tai yhdessä DHA kanssa auttaa masennukseen.
Raskauden aikana keho pyrkii turvaamaan pitkälti sikiön riittävän rasvahappojen saannin
aivojen, silmien ja sydämen kehitykselle. Äidin tarpeet jäävät toissijaisiksi mikäli rasvahappojen määrä ei ole riittävä.10.11.09 Dosentti Antti Tanskanen

Hyvä uni?

Unen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä on hyvän ravitsemuksen ja liikunnan veroinen. Hyvä uni auttaa ehkäisemään monia kansansairauksia, sanoo tutkimusjohtaja, dosentti Markku Partinen Helsingin uniklinikalta.
Sairastumisriski kasvaa, jos yöuni jää säännöllisesti alle kuuden tunnin mittaiseksi tai on katkonaista tai huonolaatuista.
Huonolaatuinen tai liian vähäinen yöuni altistaa verenpainetaudille, II tyypin diabetekselle, keskivartalolihavuudelle ja alakuloiselle mielialalle.
Tiedät nukkuneesi liian vähän jos olet aamulla herätessäsi väsynyt. Useimmille aikuisille riittävä yöuni on 7-8 tuntia.

torstai 26. marraskuuta 2009

Fruktoosia kohtuudella

Fruktoosia on totuttu pitämään parempana vaihtoehtona kuin sokeria mutta fruktoosin käytössäkin on tunnettava kohtuus. Pienestä määrästä voi olla hyötyä terveydelle, mutta annoksen kasvaessa haitatkin lisääntyvät.
Fruktoosi ei pääse verenkiertoon, vaan pysähtyy maksaan, joka käsittelee sitä kuntonsa mukaan.
Erilaisten sokereiden energiamäärä voi olla sama, mutta aineenvaihdunnan kannalta on selkeä ero, onko sokerin lähde glukoosi vai fruktoosi.
Fruktoosi vähentää "kylläisyyshormoni" leptiiniä, mutta toisaalta ei vähennä "nälkähormoni" greliinin eritystä yhtä hyvin kuin glukoosi.Näin fruktoosia sisältävä ruokavalio voi altistaa liikasyömiselle aj ylipainolle aj sitä tietä kakkostyypin diabetekselle. Fruktoosi aiheuttaa insuliiniresistenssiä rasvoittamalla maksaa, jolloin sen kyky reagoida insuliiniin heikkenee asteittain. Diabeteksen riski suurenee myös tällä tavalla. Kohtuullisesti käytettynä fruktoosi nostaa HDL-kolesterolia ja runsas määrä laskee sitä.
Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan fruktoosipitoinen juoma kohotto triglyseridejä 212 prosenttia kun taas glukoosijuoma vähensi niitä 30 prosenttia. Lisäksi fruktoosiryhmässä kolesteroliarvot huononivat.
Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan fruktoosipitoisten juomien säännöllinen kulutus oli yhteydessä suurentuneeseen sepelvaltiomotaudin riskiin naisilla. Muut epäkohdat elämäntavoissa oli otettu lukuun.
Fruktoosi vaikuttaa myös verenpaineeseen, sen kohoamisen taustalla on insuliiniresistenssi. Kanadalaistutkimuksessa verenpaineen nousu saatiin kuriin syömällä B6-,E- ja C-vitaminia sekä lipoiinihappoa.
Fruktoosin runsas käyttö liittyy selvästi rasvamaksan syntyyn. Runsas fruktoosi ja alkoholi vaurioittavat samantapaisesti maksaa.
Paras tapa ehkäistä ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa on tarkistaa, ettei fruktoosia ja tärkkelystä kerry ruokavalioon liikaa sekä lisätä hyvien proteiinien ja rasvojen käyttöä.
Ruokavaliossa fruktoosin liikasaannin välttämiseksi on hyvä suosia kotimaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Niissä on myös vitamiinit parhaiten tallella.
Hedelmät ja marjat kannattaa syödä osana ateriaa. Välipalaksi pelkkä hedelmä on huono vaihtoehto, mutta esimerkiksi hedelmärahka jo selvästi parempi.
Runsaasti hedelmiä sisältävän ruokavalion ohella on hyvä minimoida kaikki muut fruktoosin lähteet. Erityisen varovainen on syytä olla fruktoosia sisältävien juomien suhteen, joista suurikin saanti on varsin helppoa.

Lähde: Kunto ja terveys 3/3009 asiantuntijana Pasi Saari, kemisti

perjantai 20. marraskuuta 2009

Viikonlopun ruokavinkki

Pinaatilla täytetty lohi, 4 annosta
(Alkuperäinen ohje kirjasta South Beach Diet, Arthur Agatston, WSOY)

4 lohifilettä
ripaus meri- tai ruususuolaa
ripaus mustapippuria
300 g tuoreita pinaatin lehtiä
2 rkl valmista pestoa (esim. lisäaineeton Sunitan valmiste)
1 rkl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl pinjansiemeniä
hieman voita voiteluun

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee jokaisen lohiviipaleen keskelle viilto ( 2/3 fileen paksuudesta). Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Silppua pinaatti, laita kulhoon ja sekoita joukkoon pesto, tomaatit ja pinjansiemenet. Jaa seos tasaisesti lohiviipaleiden viiltoihin. Nosta viipaleet voideltuun vuokaan ja kypsennä niitä uunissa 8 – 10 minuuttia tai kunnes pinaattiseos on kuumentunut läpeensä.

Tarjoa lohi kukkakaalisoseen ja porkkanaraasteen kera.

Kukkakaalisose: höyrytä 450 g kukkakaalia ja soseuta se tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, lisää joukkoon 1-2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä ja tarvittaessa hieman kukkakaalin keitinlientä.

Jälkiruoka:

Marjavaahto 4annosta

2 dl soijakermaa
8 rkl marjoja
Manteli- tai pähkinä rouhetta

Sekoita soijakerma ja marjat kuohkeaksi.
Koristele annos pähkinä- tai mantelirouheella.

keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Seitsemän ajatusta paranemisesta:

* Itse kullakin on luonnollinen paranemiskyky, jota voi kiihottaa ja vahvistaa
* Paraneminen on tietoinen tapahtumasarja, johon on uhrattava aikaa ja energiaa
* Kokonaisuus on otettava huomioon ? holistinen ajattelutapa
* Todellinen paraneminen vaatii aina aikaa
* Samalla oireella voi olla useita erilaisia syitä
* Jokainen ihminen on ainutlaatuinen - biokemiallisesti ja henkisesti - joten jokaista tulisi kohdella yksilöllisesti.
* Tervehtymiseen on monta tietä - On vain löydettävä juuri itselle oikea tie


Susanna Ehdin

Terveys on luonnollinen tila

"Ihmisen luonnollinen tila on terveys. Voimme itse vahvistaa parantavaa voimaamme ja saada sitä kautta pitkän, terveen elämän."

Susanna Ehdin
kirjasta Itsensä parantava ihminen

Raastava totuus

"Ihmiset eivät halua nähdä totuutta, koska he rakastavat illuusiota"
-herra lintu elokuvassa pelikaanimies

Tämä sanoma pitää usein paikkansa ruokavalion ja sen muutoksien kohdalla.
Havaitsemme yhteyden huonon ruokavalion ja heikentyneen hyvinvoinnin välillä.
Tiedämme tarpeen muutoksiin mutta toteutusvaiheessa peruutamme ja alamme kuvitella voivamme paremmin kuin koskaan! Kunnes taas totuus valkenee....
Muutos on haastavaa, jopa vaikeaa. Usein on helpompi kieltää muutoksen tarve kuin kohdata totuus.
Askel askeleelta kohti parempaa on ihmisystävällinen tapa muuttaa elämää.

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Ylipainosta tasapainoon!

Syötkö mielestäsi terveellisesti ja kevyesti mutta silti paino nousee tai pysyy sitkeästi?
Tuntuuko sinusta että laihdut vain olemalla syömättä ollenkaan? Ja silloinkin tulokset tulevat hitaasti. Tämä tilanne on tullut tutuksi monelle ja siihen on monia erilaisia syitä, joita kannattaa hoitaa ennen kuin näännyttää itsensä nälkäpaastolla.

Valitsetko pääsääntöisesti kevyttuotteita aina kun siihen on mahdollisuus?
Kevyttuotteissa rasvaprosentti saattaa näyttää kovin houkuttelevalta mutta eri nimisiä sokereita vilisee senkin edestä. Sokerista ja valkojauhotuotteista onkin tullut meidän uusi rasva sillä liiallinen sokeri muuttuu elimistössämme rasvaksi, joka kertyy vyötärölle ja lantion alueelle.
Rasvattoman ruokavalion huono puoli on se, että me tarvitsemme hyviä rasvoja!
Aivot rakentuvat pääosin rasvoista ja tarvitsevat välttämättä oikeanlaatuisia rasvahappoja toimiakseen kunnolla. Hyviä rasvoja tarvitset myös rasva-aineenvaihduntaan laihtuaksesi. Rasvojen tarve korostuu vielä liikuntaa lisättäessä kehon tasapainon säilyttämiseksi.

Yksinkertaista ja jokaiselle laihduttajalle selvää on, että jos syömme enemmän kuin kulutamme, lihomme. Silti moni tuskailee painonpudotuksen kanssa vaikka lisää liikuntaa ja yrittää rajoittaa syömistään. Onnistuneenkin dieetin jälkeen kilot tulevat nopeasti jopa korkojen kera takaisin.

Pysyvä laihduttaminen ja painonhallinta vaatii usein kokonaisvaltaista uudistusta ruokailutottumuksiin ja elämäntapoihin.
Ei ole oikotietä onneen mutta lopussa kiitos seisoo, hoikka ja energinen olemus!

Ravinto vaikuttaa myös mieleen
Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu ravinnon vaikutus monien psyykkisten oireiden kuten masennus, keskittymisvaikeudet ja ylivilkkaus yhteys huonolaatuiseen ravitsemukseen.
Erityisesti omega-3 rasvahappojen merkitys masennusta lievittävinä sekä keskittymis- ja oppimiskykyä parantavina on tieteellisesti osoitettu.
Monille on tuttu myös runsaan makean syönnin aiheuttama levottomuus ja tarkkaavaisuushäiriöiden lisääntyminen. Tämä tulee hyvin selvästi esille erityisesti lapsilla.

Lihomisen ja vaikean painonhallinnan taustalla on usein seuraavia tekijöitä:

Maksan hidas toiminta ja yleensä hidas aineenvaihdunta. Molempiin auttaa ruokavalion kunnostus. Runsas vedenjuonti ja liikunta ovat myös maksan toimintaa tukevia ja vilkastuttavia.

Veren sokerin heittely saa syömään vielä entistä enemmän makeita välipaloja ja nopeita
hiilihydraatteja. Jatkuva veren insuliinitason poukkoilu ylös ja alas kehittää ns. insuliiniresistenssin joka johtaa ns. metaboliseen oireyhtymään. Jatkuvasti koholla oleva insuliini saa aikaan veren korkeamman rasvapitoisuuden kautta verenpaineen nousun.

Samalla myös hyvä verisuonia siivoava HDL kolesteroli laskee ja verisuonet alkavat plakkiutua. Jatkuessaan epätasapaino voi johtaa aikuisiän diabeteksen kehittymiseen.
Hälytysmerkkejä ovat ylipaino, kohonnut kolesteroli ja verensokerin heittely.
Oikealla ruokavaliolla veren sokeri saadaan pysymään tasaisena ja näitä ed. mainittuja ongelmia ei kehoon synny.

Erilaiset allergiat ja intoleranssit
Erilaisten allergia ärsykkeiden kiusaama suoli voi huonosti ja elimistöön alkaa kertyä kuonaa, joka rasittaa maksaa. Nämä asiat tulee hoitaa kuntoon, että painonhallinnassa voidaan onnistua.

Liiallinen hallitsematon stressi lisää stressihormoneja, jotka saattavat vaikeuttaa painonhallintaa. Toisaalta stressi myös usein johtaa epätasapainoiseen ruokailuun ja sitä kautta paino-ongelmiin sekä yli- että alipainoon.

Hormonitasapainon järkkyminen
Yhden hormonin kuten insuliinin epätasapaino häiritsee myös muuta hormonitoimintaa.
Kohonnut insuliini kiihdyttää rasvan varastointia eli lihomista ja se taas hidastaa aineenvaihduntaa. Painonhallinta muodostuu entistä hankalammaksi.

Tässä noidankehässä apu on täydellinen ruokavalioremontti.
Ei ole olemassa ihmedieettiä tai synteettisesti valmistettua ainetta, joka sieppaisi pois paino-ongelmat!
Elimistömme on koneisto, jossa kaikki on oltava tasapainossa että se toimisi tehokkaasti ja pysyisi terveenä ja sopivan painoisena.

Lisätietoja sekä yksilöllistä ohjausta saat henkilökohtaisessa ravintovalmennuksessa
Tutustu sivuillani www.activecare.fi

maanantai 2. marraskuuta 2009

Ole tarkka kevyttuotteissa!

Kevyttuotteeksi saa kutsua tuotetta, joka sisältää 30% vähemmän energiaa kuin vastaava tavallinen tuote. Rasvattomuudesta on tullut hitti nykyisillä tuotemarkkinoilla. Rasvattomia kevyttuotteita on kauppojen hyllyillä runsaasti. Nolla prosenttia rasvaa ei kuitenkaaan välttämättä tarkoita vähäistä kalorimäärää. Valitettavan usein rasva on korvattu suurella sokerimäärällä tai jopa makeutusaineella. Makeutusaineet aiheuttavat ongelmia mm. monille suolistovaivoista kärsiville tai allergikoille.

Enemmän kuin rasvan määrä on merkittävä tekijä rasvan laatu. Siihen tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Hyvää rasvaa me tarvitsemme, monet nykyistä saantia enemmän. Tyydyttynyttä eläinkunnan rasvaa tai teollisesti käsiteltyjä transrasvoja sen sijaan huomattavasti vähemmän. Maito ja maitotuotteet sisältävät tyydyttynyttä rasvaa. Maidon rasvan on todettu eräiden tutkimusten mukaan olevan hyväksi mm. monien syöpien ehkäisyssä. Jos käytät runsaasti maitotuotteita ja sinulla on tarvetta painonhallintaan kannattaa kuitenkin pääosin valita vähärasvaisia maitotuotteita.
Kaikkea kohtuudella sanotaan ja se on usein varsin viisaasti todettu.